Het tweeklaviersorgel in de kerk van Muntendam. (foto: Janna Bathoorn)
Het tweeklaviersorgel in de kerk van Muntendam. (foto: Janna Bathoorn)

Kerk Muntendam overgedragen aan Groninger Kerken

Algemeen

MUNTENDAM - Het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Veendam heeft haar kerkgebouw in Muntendam overgedragen aan Groninger Kerken.

De kerk van Muntendam dateert uit 1841 en werd destijds mogelijk gemaakt door een subsidie uit Den Haag. Het is een ingetogen zaalkerk met een elegante dakruiter die trots op de voorgevel prijkt. Het bouwjaar 1841 wordt boven de voorgevel vermeld. De dakruiter herbergt een luidklok, waarvan het brons afkomstig is van een klok uit het Olde Convent in Groningen. Deze klok, oorspronkelijk gegoten in 1470, werd in 1843 omgesmolten tot de huidige luidklok. In 1864 plaatsten Petrus van Oeckelen en Zonen een imposant tweeklaviersorgel in de kerk.

Veilige handen
Elke overdracht is een emotioneel moment: het resultaat van een zorgvuldig proces dat vaak meerdere jaren in beslag neemt. De overdracht van de kerk van Muntendam aan Groninger Kerken is een belangrijke stap in het veiligstellen van religieus erfgoed. Door samen te werken met verschillende partijen en te focussen op maatschappelijke relevantie en duurzaam behoud, blijft Groninger Kerken zich inzetten voor de instandhouding van onze prachtige kerken.

Drijvende kracht
Het succes van Groninger Kerken is mede te danken aan de inzet van vele vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat de kerk een levendig onderdeel blijft van de gemeenschap, met diverse activiteiten die het culturele erfgoed centraal stellen. Ook voor de kerk van Muntendam wordt een plaatselijke commissie gezocht. Zij zullen aan de slag gaan met (het organiseren van) activiteiten in en om de kerk. Op deze manier wordt de kerk opengesteld voor een groter publiek om te kunnen genieten van dit prachtige erfgoed.

Met de overdracht van de kerk heeft Groninger Kerken nu 102 kerken, 2 synagogen, 62 kerkhoven, 9 vrijstaande torens en 8 pastorieën in haar bezit.