Het leegstaande schoolgebouw dat Humanitas wil gebruiken voor activiteiten en huisvesting van asielzoekers.
Het leegstaande schoolgebouw dat Humanitas wil gebruiken voor activiteiten en huisvesting van asielzoekers.

Humanitas wil hele schoolgebouw in gebruik nemen voor asielzoekers

Algemeen

HOOGEZAND – Humanitas Midden-Groningen, gehuisvest in een deel van een voormalig schoolgebouw aan de Troelstralaan/Donker Curtiusstraat in Hoogezand, gaat ook de rest van dat gebouw in gebruik nemen voor merendeels asielzoekers. Besprekingen daarover bevinden zich in een afrondend stadium.

Humanitas-voorzitter Bert Kolk: ,,Humanitas gaat dit jaar een deel van de school in gebruik nemen voor het uitvoeren van activiteiten. De school is leeg komen te staan en Humanitas had met name voor de activiteiten voor nieuwkomers behoefte aan ruimte. De ruimte die we erbij krijgen zal gebruikt worden voor groepsactiviteiten van nieuwkomers.”

Het aantal vrijwilligers bij Humanitas is het afgelopen jaar overigens sterk teruggelopen. Dat wordt onder andere geweten aan de coronacrisis.

De voormalige school zal deels worden gebruikt voor huisvesting van asielzoekers, maar ook voor andere doeleinden. Kolk daarover: ,,We zijn bezig te kijken of we tijdelijk de leegstaande school naast ons kantoor kunnen gebruiken voor de ondersteuning van nieuwkomers en om hen ook te huisvesten in de school. Ook zouden we een aantal lokalen willen gebruiken voor onder andere een vergaderzaal, het taalcafé en ook de zelfredzaamheidscursus voor nieuwe nieuwkomers in het kader van de nieuwe wet inburgering. Door alles in één gebouw te concentreren, kunnen we de nieuwkomers nog beter begeleiden. En misschien ook nog sneller integreren in onze maatschappij.”

Kolk voegt daaraan toe dat een voorwaarde voor deze ontwikkeling is dat Humanitas er met de gemeente uitkomt voor wat betreft de kosten. ,,Want hoe wij in Midden-Groningen omgaan met de nieuwkomers is al redelijk uniek. Als we erin slagen om alle activiteiten rond de ondersteuning van nieuwkomers in één gebouw te concentreren, zal dat Midden-Groningen nog meer op de kaart zetten. En de organisaties die iets voor nieuwkomers doen, kunnen nog beter samenwerken omdat ze in elkaars nabijheid werken.”