Afbeelding

Midden-Groningen komt inwoners met schulden tegemoet

Algemeen

HOOGEZAND – Inwoners van Midden-Groningen die een schuldenregeling van 36 maanden bij de gemeente hebben worden gecompenseerd. Daartoe wordt door B en W een voorstel ingediend bij de gemeenteraad.

B en W geven daarmee gevolg aan een door de raad aangenomen motie. Midden-Groningen is daarmee de eerste gemeente in de provincie die deze compensatie gaat bieden. Per 1 juli is de aflosperiode van schuldregelingen verkort: nieuwe regelingen duren vanaf deze datum nog maar 18 maanden. Onder de oude regels was deze aflosperiode 36 maanden. Er komt voor inwoners met een traject van 36 maanden geen landelijke overgangsregeling en daarom hebben raad en college besloten om deze inwoners te compenseren. Het gaat om een groep van 174 mensen. De compensatieregeling kost ongeveer 314.000 euro. De raadscommissie bespreekt het voorstel op 14 december en de raad neemt op 21 december een besluit. 

In het raadswerkprogramma is geld gereserveerd voor thema’s. Omdat deze regeling past bij het thema Armoede vindt de financiering plaats uit dat gemeentelijk budget. Door deze compensatie heeft deze groep inwoners sneller perspectief op een schuldenvrije toekomst. Alle inwoners uit Midden-Groningen met een schuldenregeling worden hiermee gelijk behandeld. De gemeente biedt alle gecompenseerde inwoners begeleiding aan. Het werken aan een gezonde financiële huishouding kan helpen terugval te voorkomen. Inwoners in het ‘Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen’-traject kunnen geen gebruik maken van deze regeling. Inwoners met geldzorgen in het algemeen, kunnen een beroep doen op de Kredietbank Midden-Groningen: 0598-373799 of per email: kredietbank@midden-groningen.nl..