De uitslag wordt bekend gemaakt op een groot bord aan het begin van de Sportterreinstraat: 86 voor en 41 tegen.
De uitslag wordt bekend gemaakt op een groot bord aan het begin van de Sportterreinstraat: 86 voor en 41 tegen.

Meerderheid huiseigenaren is voor aansluiting warmtering

Algemeen

HOOGEZAND - ,,Een belangrijk moment.’’ Dat zei wethouder Erik Drenth vrijdagmiddag toen de stemmingsuitslag in de wijk Gorecht-Noord van de op te zetten warmtering bekend werd gemaakt.

De eindstad van de stemronde voor de warmtering onder woningeigenaren in de wijk Gorecht-Noord was 86 voor en 41 tegen. Enige tijd geleden was de woningeigenaren gevraagd om voor of tegen de warmtering te stemmen. Om de huizen in de Burgemeester Tuinstraat, Sportterreinstraat, Mansholtstraat en een deel van de Van Limburg Stirumlaan aan te sluiten op die nieuwe manier van verwarmen moest minimaal 50 procent van de woningeigenaren akkoord zijn. En dat bleek het geval, zij het niet met een overgrote meerderheid. 

Volgend jaar moet de wijk Gorecht-Noord aardgasvrij zijn. Dat is het doel van de gemeente, vier woningcorporaties en Waterbedrijf Groningen Duurzaam. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van restwarmte van de kartonfabriek ESKA in de directe omgeving van die wijk. Via de warmtering stroomt warm water naar de woningen om ze te verwarmen, zodat er geen aardgas meer nodig is. Vorig jaar mochten de huurders van De Reensche Compagnie en Lefier stemmen. Bijna 90 procent van hen ging akkoord met het aansluiten op de warmtering. Drenth: ,,Het is een belangrijk en groot project. De warmte die ESKA produceert wordt nu opgevangen voor het verwarmen van de woningen en dat zou anders gewoon wegstromen. Nu kunnen die woningen met die warmtering van het aardgas af.’’ Het is de bedoeling dat alle woningen in die wijk op termijn zullen worden aangesloten op de warmtering, ook de huizen waarvan de eigenaren nu tegen hebben gestemd. 

Hoe het financieel allemaal zal worden geregeld, daarover moet de gemeenteraad van Midden-Groningen nog een definitief besluit nemen. Er is geld beschikbaar van het NPG, het Nationaal Programma Groningen opgezet na de aardbevingsschades in deze provincie, maar ook de gemeente zelf zal een deel moeten bijdragen.