De dames zijn fanatiek bezig om zoveel mogelijk bijtjes te maken.
De dames zijn fanatiek bezig om zoveel mogelijk bijtjes te maken.

Bijtjes haken voor komend bloeiseizoen in de lente

Algemeen

HOOGEZAND – De bibliotheek in Midden-Groningen organiseert een bijzonder haak- en breievenement om bijtjes te maken voor het komende lente/bloeiseizoen en de zadenbieb onder het motto: ‘Er moeten meer bijtjes bij’.

De aftrap werd vrijdagochtend gegeven in Suzanne’s Handwerk Shop aan de Gorecht-Oost in Hoogezand. Zeventien dames en één heer, GroenLinks-gemeenteraadsfractievoorzitter Roshano Dewnarain, haakten en breiden de eerste bijtjes. Voor de gelegenheid was er voor iedere deelnemer ook nog ‘Bijtjesgebak’. De bibliotheek en Suzanne’s Handwerk Shop roepen iedereen in deze gemeente op om mee te doen. De bijtjes moeten worden gemaakt in de kleuren geel, zwart, wit en donkerbruin en kunnen als ze klaar zijn worden ingeleverd bij de bibliotheek of de handwerkshop. 

In de zaaimaand april worden de bijtjes verspreid op verschillende plekken in de gemeente, met daarbij een inheemse biologische bloemenmix uit de zadenbibliotheek. Iedereen die dat wil mag dan zo’n setje meenemen. Gevraagd wordt de zaden uit het zakje te zaaien onder het motto ‘Meer bloemen zijn goed voor de bijtjes en er moeten meer bijtjes bij’. De garens voor het haak- en breiwerk worden gesponsord door Durable Garens en worden beschikbaar gesteld tijdens de bijtjes haak- en breiochtenden bij Suzanne en tijdens het Handwerkcafé in de bibliotheek in Hoogezand. 

In de bibliotheken in Midden-Groningen worden in maart tevens workshops georganiseerd voor het maken van Pompoenbijtjes. De bijtjes-maakochtenden zijn elke vrijdagmorgen bij Suzanne van 10.00 tot 12.00 uur. De deelnemers moeten zelf brei- of haaknaalden meenemen, maar koffie of thee staat klaar.