Eigenaar Sikko Geertsema in zijn winkel vol houten speelgoed en boeken.
Eigenaar Sikko Geertsema in zijn winkel vol houten speelgoed en boeken.

De Woudduif is al 20 jaar dé plek voor houten speelgoed en boeken

Algemeen

HOOGEZAND – De Woudduif, de winkel met houten speelgoed en heel veel boeken in Hoogezand, bestaat deze week 20 jaar. ,,Waar blijft de tijd?’’, vraagt ook eigenaar Sikko Geertsema zich af.

Het begon ooit als een hobby. Maar gaandeweg de tijd maakte Geertsema zijn werk van het verkopen van echt houten speelgoed, vooral op markten en in de beginjaren naast zijn reguliere werk. Totdat hij een geschikt winkelpand vond aan de Hoofdstraat 106 in Hoogezand, waar hij in 2004 zijn eigen winkel De Woudduif startte. In de loop der jaren werd het assortiment flink uitgebreid: houten speelgoed, veel soorten, in veelal felle kleuren en ook houten spellen, van Mens-Erger-Je-Niet tot ganzenbord. Hij vindt het jammer dat hij een van de laatste winkels is die houten speelgoed verkoopt. ,,In de stad Groningen waren er drie, maar nu nog maar één. De coronapandemie heeft er ook geen goed aan gedaan, maar ik ga door, want er blijft veel vraag naar.’’

Maar naast al het speelgoed is ook de boekenafdeling flink uitgebreid. Je zou het zo niet zeggen als je de winkel binnenstapt, maar Geertsema heeft een assortiment van liefst 50.000 boeken. Elk genre is er te vinden: van romans tot naslagwerken en van geschiedenis, natuur, landen en volken en boeken van en over de provincie Groningen tot albums van vroeger, met plaatjes van onder andere Jac. P Thijsse. Natuurlijk zijn er ook kinderboeken, onder meer een uitgebreide serie De Kameleon. Dat de tijd niet echt heeft stilgestaan merkt ook Geertsema, want een groot deel van de boeken wordt verkocht via internet. 

In verband met het 20-jarig bestaan krijgt iedere klant bij besteding van 10 euro of meer een leuke (houten) module cadeau, zo lang de voorraad strekt.