De bibliotheek in Zuidbroek heeft nu nog een verouderde inrichting.
De bibliotheek in Zuidbroek heeft nu nog een verouderde inrichting.

Geld voor modernisering bibliotheken Harkstede en Zuidbroek

Algemeen

HOOGEZAND - ,,We zijn erg blij dat onze bibliotheken zijn geselecteerd. Met dit geld kunnen we de bibliotheken in Harkstede en Zuidbroek aantrekkelijker maken voor nu en in de toekomst.’’ 

Zo reageert wethouder Annemiek Hoesen van Midden-Groningen, onder meer verantwoordelijk voor cultuur, op een rijksoverheidssubsidie van 420.000 euro. De gemeente heeft van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deze subsidie ontvangen voor de bibliotheken in Harkstede en Zuidbroek. De bijdrage voor beide bibliotheken is bedoeld om bestaande voorzieningen te versterken. 

Zeker in de coronatijd is gebleken hoe belangrijk de rol van bibliotheken in de samenleving zijn: niet alleen als klassieke boekenuitleen, maar juist ook als ontmoetingsplek voor jong en oud en om aan activiteiten mee te doen die goed zijn voor de persoonlijke ontwikkeling, zoals het leren omgaan met de computer om te kunnen blijven meedoen in de digitale samenleving. De bibliotheek in Harkstede kampt met een teruggang in oppervlakte, openingstijden en activiteiten. Er wordt al geruime tijd gewerkt aan plannen voor MFA De Borgstee, waar de bibliotheek is gehuisvest, waardoor deze subsidie op een heel goed moment komt. 

De bibliotheek in Zuidbroek zit al meer dan twintig jaar in dorpscentrum De Broeckhof. Ondanks ieders inzet is er sprake van een enigszins gedateerd gebouw en een verouderde inrichting. De bibliotheek moet voor de inwoners van Zuidbroek een plek worden waar ze graag naar toe gaan en die voorziet in de behoefte van het dorp, zo vindt het gemeentebestuur. Met de subsidie kan nu geïnvesteerd worden om de inrichting aan te passen naar de eisen van deze tijd en kunnen er extra activiteiten georganiseerd worden. ,,Zo bereiken we verschillende groepen inwoners met interessante activiteiten en kunnen de bibliotheken een fijne ontmoetingsplek zijn. Dat is ontzettend belangrijk voor taalontwikkeling van onze inwoners en voor leefbaarheid in deze dorpen’’, aldus wethouder Hoesen.