Een van de werken van kunstenaar Freek Laban. (eigen foto)
Een van de werken van kunstenaar Freek Laban. (eigen foto)

Expressieve schilderijen en steampunk in De Ent

Algemeen

HELLUM - Kunst- en Cultuurhuis De Ent in Hellum staat op zondag 4 februari in het teken van de opening van de expositie van Freek Laban en Martin Sipkema. 

Freek Laban uit Engelbert is autodidact en maakt kleurrijk, expressief werk met gebruik van acrylverf, olieverf, spuitbus, stift en losse elementen. Schilderen is vrijheid en alles mag, is zijn motto. ,,Ieder schilderij is voor mij een uitdagende struggle, om vanuit het niets balans tussen kleur en compositie te bereiken.’’ Laban typeert zijn schilderijen als organisch en kiest daarbij vaak voor ronde vormen als gezichtspunt. Daarbij zit de magie in de gelaagdheid en in de details die uitnodigen voor fantasie en eigen interpretatie. Tijdens het creatieve proces is zijn werkwijze puur, intuïtief en onbewust, als spiegels van zijn eigen ziel. De kunstenaar zal daar tijdens de opening meer over vertellen.  

Martin Sipkema woont en werkt in Appingedam. Hij noemt zichzelf Kunstelaar. Deze naam is ontleend aan het boek ‘Puk van de Petteflet’ van Annie M.G. Schmidt, waarin de Kluizelaar een bijzondere man is die in een boom woont. Alles wat Sipkema maakt moet een zekere functionaliteit hebben. Hij haalt zijn inspiratie uit onderdelen van gebruikte voorwerpen en oude gebruiksvoorwerpen krijgen door zijn grenzeloze fantasie een nieuw leven. Sipkema noemt zijn kunst cybersteampunk, een combinatie van cyberpunk, steampunk, fantasy en fictie, met een bijzondere fascinatie voor tijd, klokken en licht.

De expositie wordt om 15.00 uur met enig feestelijk vertoon ingeleid. Muzikanten Bert van Erk (double bass) en Erik Bodekke. (guitar) zorgen voor de muzikale entourage. Kunst- en Cultuurhuis De Ent is iedere zondag van 14.00 tot 17.00 uur open voor publiek. De expositie is tot en met 5 mei gratis te bezoeken.