Het met passie gemaakte insectenhotel van Harry Brouwer.
Het met passie gemaakte insectenhotel van Harry Brouwer.

Verspreidingsactie bijtjes en bloemzaden is een succes

Algemeen

HOOGEZAND – De vorige week gestarte actie van de Zadenbiebs bij de bibliotheken in Midden-Groningen werpt nu al zijn vruchten af.

Voor het project ‘Er moeten meer bijtjes bij’’ hadden veel dames meer dan 700 gehaakte of gebreide bijtjes gemaakt die in zwermen door de hele gemeente werden gehangen, samen met zakjes biologische, inheemse zaden uit de Zadenbibliotheek. De eerste zwermen werden opgehangen in Zuidbroek, Harkstede, Muntendam, Siddeburen en en Hoogezand, met als doel dat zoveel mogelijk mensen wisten dat ze de bijtjes en de zaadjes mee mochten nemen en dat ze de zaadjes gaan zaaien en er ook écht meer bijen komen. 

Dat lijkt te lukken, want de actie is nu al een succes. Een lid van de volkstuinvereniging in Hoogezand, Harry Brouwer, kwam direct in actie. ,,Van de 360 soorten bijen in Nederland dreigt meer dan de helft te verdwijnen. Aan de oproep om dit zoveel te beperken door onder andere het zaaien van bloemensoorten en het plaatsen van een ‘insectenhotels’ heb ik gevolg gegeven. Terwijl het ‘hotel’ nog niet eens helemaal is voltooid heb ik de eerste bewoners ervan al gespot. Hoe bijzonder is dat’’, aldus Brouwer. De zaden zijn een inheemse, biologische zadenmix uit de Zadenbibliotheken. Men kan meer zaden lenen in de bibliotheken van Harkstede, Hoogezand, Slochteren en Zuidbroek.